Zwartewaterrace 2017 (heren)

Zaterdag 9 september de eerste race voor ons na het zomerreces.

We gaan in de Schokland 15 kilometer roeien in Zwartsluis! De dag begint onheilspellend met heel veel regen en wind, Dit gaat een pittige race worden!

Maar de waarheid blijkt anders, de regen houdt op, de wind gaat liggen en het zonnetje breekt door: Topcondities om een mooie race te roeien!

Vooraf is er overleg geweest met de wedstrijdorganisatie om ons niet weer laat in het startveld te laten starten zodat we ook een echte race ervan konden maken, ook willen wij binnen de 2 uur finishen! Dat was vorig jaar door heel veel redenen niet gelukt dus ambitie te over!

Een race werd het! Onze start is om 12:14, 4 minuten later dan onze damesploeg! Het vizier is gezet!

 

We starten vanuit de haven van Zwartsluis, gelijk de sluizen door en dan richting Genemuiden… 5, 4, 3, 2, 1 start! Met zijn allen trekken aan de riemen om zo vlug snelheid te maken zodat we de brug onderdoor kunnen. Dan weer een aantal klappen in de sluis en dan riemen naar binnen trekken en dan onder de 2e brug door. We zijn op het zwarte water, flinke tegenwind, maar het loopt echt lekker. Een mooie gelijkmatige slag Dit gaat goed, de trainingsarbeid alsmede het samen roeien en een vaste stuur begint zijn vruchten af te werpen! Blijven tellen, let op je slag, let op je blad en door! Op naar het keerpunt waar we zowaar andere sloepen passeren! Dat voelt lekker en geeft het gevoel goed bezig te zijn! Op naar het keerpunt! Waar we onderweg de reeds gekeerde sloepen voorbij zien komen.

Wat een weer, wat gaat het lekker, maar oh ja, sloeproeien is ook best wel een zware sport! De velletjes worden weer lekker opgerekt, de spieren ultiem gespannen, maar alles voor het goede doel! Na het keerpunt verwacht je de meewind, maar helaas, zoals altijd merk je daar natuurlijk weer helemaal niks van! We schreeuwen elkaar weer naar een constante snelheid en gaan terug naar de haven van Zwartsluis. Na het passeren van de 2 bruggen is de wind weg, het is warm, het voelt als zuurstofloos en je merkt dat het tempo langzaam wegebt. Nee, nu niet! we zijn nog niet eens op de helft! Ate moedigt ons maximaal aan en bij het ingaan van de bocht begint het gelukkig weer wat te waaien, arghh zuurstof!!, iedereen pakt zicht weer bijeen en we maken een spurt richting de nieuwe sluis. Onder de brug door en weer het Zwarte water op richting Hasselt. Met een mooi tempo roeien we naar het keerpunt, je merkt aan alles de trainingsarbeid, zo constant wordt er geroeid! Op naar het keerpunt. Na het keerpunt terug naar de haven van Zwartsluis. Ook hier weinig wind en zakt het tempo wat in. Ate roept ons tot de orde en nog 1 keer gaan we er maximaal in. Er wordt nog een mooie strijd geleverd met de latere winnaar Polyester om als eerste onder de brug door te kunnen! Maar uiteindelijk ruim binnen de 2 uur: namelijk: 1 uur en 43 minuten geroeid met ruim 63 watt per roeier mogen wij hier meer dan tevreden mee zijn!

Jacco