Mare Australis door de Utrechtse grachten

De Zuyderzeeroeisters uit Tollebeek werden afgelopen zaterdag 4e met de Mare Australis in de altijd spectaculaire Utrechtse Grachtenrace RonDom. De dames roeiden de 15 km lange race in een keurige tijd van 1 uur 53 minuten. Vooral het gedeelte door de smalle karakteristieke Oudegracht met de terrasjes langs het water is altijd spectaculair.

De wedstrijd startte bij Bunnik en voerde over de Kromme Rijn door het prachtige natuurgebied Rhijnauwen waar de gaststuurman Roland van Malsen de Mare Australis-dames met een strak tempo liet roeien. Vervolgens passeerde de Mare Australis de grachten met als hoogtepunt –vooral voor het publiek – de smalle Oudegracht. Volle terrassen, smalle grachten, veel bruggen in combinatie met de wedstrijdroeisloepen maakten dit tot een waar spektakel, waarbij van de roeiers en stuurman opperste concentratie werd gevergd om geen oponthoud en botsingen op te lopen.  Dat lukte de Mare Australis heel goed, ook al was er oponthoud doordat er voor hen sloepen waren die wel in de problemen kwamen en stil kwamen te liggen. Eenmaal de grachten gepasseerd volgden nog twee rechte stukken door Utrecht waarna na 15 km de finish was in de historische Veilinghaven naast de Jaarbeurs.

De volgende sloeproeiwedstrijd is Slag om de Zaan in Zaanstad op 21 april.

(Margreet)