Zuyderzee College geeft Mare Australis tweede leven

In de Mare Australis roeit het damesteam van de Zuyderzeeroeiers. Ze komen uit in de Hoofdklasse. Sinds 2003 heeft de reddingssloep uit 1973 haar haven in Emmeloord.    

Mare Australis
– Bouwjaar 1973.
– Polyester Noorse Hardingsloep.
– Reddingssloep op bitumentanker Yesilköy-1, deze kwam 1963 in de vaart als Wangeroog voor de Hamburgse tankerrederij C.W. Hansen.
– 1997 zonk de tanker na vele omzwervingen.
– In 2003 is de tanker afgebroken.
– 2003: Zuyderzee College koopt de sloep.
– 2004 oprichting Sloeproeivereniging Zuyderzeeroeiers door Marcel Kroes, Dirk Meijers en Leo Brussee, personeel van het Zuyderzee College.

Tweede leven
Marcel Kroes en Dirk Meijers van het Zuyderzee College namen in 2003 het initiatief om de reddingssloep om met leerlingen en personeel van het Zuyderzee College in Emmeloord op te knappen en deel te nemen aan sloeproei-evenementen. Met hulp van het bedrijfsleven en vrijwilligers kon de  Mare Australis – latijn voor Zuyderzee – aan zijn tweede leven beginnen. In juni 2004 vond de Maidentrip (de eerste vaart) plaats met scholieren en stuurvrouw Yvonne Beuken bij Marknesse.

Leerlingen en volwassenen
In seizoen 2005 werd de Mare Australis omgebouwd tot een wedstrijdwaardige roeisloep. Onder leerlingen van het Zuyderzee College was veel animo voor sloeproeien. Later ontstond een volwassenenteam dat ook in de Mare Australis ging roeien.

In 2006 werd de Mare Australis door beide teams geroeid. Er werd hard getraind voor de wedstrijden zoals Grachtenrace Amsterdam, Hindeloopen en natuurlijk de gezellige jaarafsluiter Muiden-Pampus- Muiden.

2007 werd er fanatiek wedstrijden geroeid met de Mare Australis. Waaronder de Lutinerace met een gemixt team van volwassenen en jeugdleden. Beide teams werden steeds fanatieker, maar er moest echter nog hard gewerkt worden voordat beide teams tot de top konden behoren.

Damesteam
In 2008 besloten de Zuyderzeeroeiers om een extra sloep aan te schaffen, de Te Maru. In 2009 werd er alleen door jeugdleden in Mare Australis geroeid. Toen het trainingstijdstip naar de avond werd verzet ontstond het damesteam van de Zuyderzeeroeiers.

Begin 2009 werd benut om te trainen,  aan elkaar en de roeisport te wennen. Dat ging snel, want eerste wedstrijd werd geroeid op Urk. In de winter die volgde, zijn de houten voetensteunen vervangen door ijzeren. Ook is er meer ruimte gecreëerd door een aantal doften door te zagen. Nu konden de meiden fanatiek van start in seizoen 2010, waar ze begonnen onderaan in de tweede klasse.

Mooie resultaten
In het jaar 2010 klommen de meiden met de Mare Australis omhoog. Af en toe wat bekers en vooral veel gezelligheid. Roeister en oud-leerling van het Zuyderzee College Iris Odding: ,,We wonnen de overall-beker van de Kameleonrace. Daarmee kregen we een gezellig en actief uitje op het Kameleoneiland aangeboden. Heel erg leuk.’’

Het team breidde uit en de dames deden ervaring op in verschillende wedstrijden. Dit werd aan het einde van het seizoen beloond met mooie bekers van tweede klasse tijdens Muiden-Pampus-Muiden. Plus de promotie naar de 1ste klasse.

Nieuwe look
In de winter na seizoen 2010 kreeg de Mare Australis een nieuwe look dankzij sponsoring door Deliver en KW Trans. Tevens werd de sloep uitgerust met een snelheidsmeter, een elektrische pomp en nieuwe riemen. Ook de werden de roeiers in nieuwe wedstrijdkleding gestoken. Niets stond de dames tijdens seizoen 2011 nog in de weg. ,,Bijna elke wedstrijd pakten we bekers en het was gewoon een geweldig leuk jaar’’, vertelt Femke Haagsma, roeister van het eerste uur.

Hoofdklasse
In seizoen 2012 werd het serieus voor de dames van de Mare Australis. Door de goede prestatie van 2011 waren ze in de hoofdklasse beland. Dit is de klasse met de top 11 dames uit Nederland. Nu moesten de meiden echt aan de bak, en het ging goed. Voorzitter en stuurvrouw Yvonne Beuken: ,,Niet altijd een beker maar de prestaties waren om trots op te zijn.’’ Resultaat: derde in de landelijke hoofdklasse.

2013 was een jaar met grote verwachtingen. Het team roeide goed en fanatiek, maar pas na het slepen in het voorjaar konden de definitieve uitslagen worden vastgesteld. Het bleek dat de meetwaardes van de sloepen die gesleep waren in 2009, 2010 en  2011 niet klopten.  ,,Daar hoorde de Mare Australis ook bij. Dat was wel een domper, maar we roeiden als bikkels door’’, zegt doorgewinterde roeister Nicole Kouwen. Uiteindelijk waren de prestaties van de Mare Australis goed voor een derde (?) plaats in de Hoofdklasse.

Jubileum
Ter ere van het tienjarig bestaan van de Zuyderzeeroeiers hesen de roeiers de zeilen. Met leden en oud-leden werd op 22 maart 2014 het jubileum op de Friese wateren gevierd. Zoals de Zuyderzeeroeiers betaamt stond die middag gezelligheid centraal op de klipper Frisius van Adel.